מהפכת ה-iPhone ומודלים עסקיים חדשים- חלק II


כמעט מיותר לציין כי יותר מ-40 בתי תוכנה מהגדולים ועד לקטנים שבינהם שוקדים עתה על הפיתוח ותרגום אפליקציות אפל לעברית, מה יביא בעתיד הלא רחוק למהפכה מסוג אחר – כניסה של אפל לתחרות ללא תקדים במייקרוסופט. כל העולם של אפל יגויר ויעבוד חלק בשפה העברית, כולל אפלקציות ארגוניות, כמו אופיס, שעד היום היו הנחלה הבלעדית של מייקרוסופט. אפילו גוגל לא הצליחה לערער את מעמדה של מייקרוסופט בעולם האנטרפרייז בישראל, כיוון שגוגל לא הצליחה לתת לארגונים שירותים, להם התרגלו ממייקרוסופט ובטח לא בשפה העיברית.

אפל, לעומת זאת, סביר כי תספק את כל הפתרונות האפליקטיביים עם תמיכה בשפה בעיברית עם הכניסה המסיבית של אייפון לכל תחום בחיים שלנו, כולל תחום העסקי. יותר מזה, אם בכל העולם צריך לעבור אסמכא מאפל על מנת להוסיף יישום חדש לחנות הוירטואלית של אפל לאפליקציות קיימות, אין לי ספק כי ראש ישראלי יצירתי לא יתקשה לעקוף את "ביורוקרטיה אמריקאית" ויימצא דרך להתקין יישומים בשפה העיברית ישירות למכשיר iPhone.

בכל מקרה, אין היום ארגון ישראלי, אשר חרט על דגלו את רעיון החדשנות, שלא מחפש אילו אפלקיציות הוא ייספק ללקוחותיו על פלטפורמת iPhone, הן ככלי שיווקי המתאים לרוח החדשה והן מודל עסקי של ניידות אמיתית חדש לגמרי. אייפון, בלקברי וטלפונים חכמים אחרים הם פלטפורמה אמיתית למעבר שלנו מעולם המחשבים הנישאים לניידות והתחברות מכל מקום, מה שאינטרנט לא הצליח לספק באמת.

מהפכת ה-iPhone ומודלים עסקיים חדשים- חלק I

iPhone עדיין לא הגיע לצרכן ישראלי, אבל אנחנו כבר התחלנו להרגיש את המהפכה שהוא מחולל בעולם. שלוש החברות הסלולריות המובילות בישראל התחייבו למכירת מיליון מכשירי iPhone בשלוש שנים בקרובות. המהלך השיווקי של אפל מציב רף חדש לכניסת המכשיר לשוק ישראלי רווי מכשירים סלולריים. כדי לעמוד בהתחייבות סביר כי חברות סלולריות ישווקו את המוצר באופן אגרסיבי שבסופו, נמצא כנראה את עצמנו עם 2 טלפונים סלולריים (לפחות), אייפון מספיק אטרקטיבי בעיני צרכן ישראל כדי לרכוש אותו בנוסף למכשיר קיים עם התחייבות. רבבות כבר שילמו מקדמה לספקיות סלולריות וזה רק לזכות לקבל ראשונים את המכשיר הנחשק. יהיו כאלה שיעדיפו להישאר עם מכשיר הבלקברי או טלפון חכם אחר, הנחשבים לחזקים יותר מאייפון בתחום ניהול משרדי ויוסיפו את אייפון כאביזר חדשני, או כאלה שישמרו את הסלולרי דור ישן, בנוסף לאייפון, לחיוג ושליחת הודעות טקס בלבד.

אסטרטגיית הכניסה לשוק חדש דרך ספקים סלולריים שונים איננה חדשה והיא כבר הצליח להוכיח את עצמה בצרפת. כך נמצאת היום צרפת עם האחוז השימוש הגבוהה ביותר בעולם ב-iPhone -יותר מ-40% - ואין שום סיבה שאפל לא תוכל לשחזר את מודל ההצלחה דומה גם בישראל. זה בטח גם לא יהיה כל כך קשה, iPhone של אפל הנו ללא כל ספק הטלפון החכם האטרקטיבי ביותר בשוק, לפחות בעיני משתמש הקצה. הוא יפה כמו בלקברי החדש, פאלם פרה ו-MyTouch 3G אבל אף אחד מהם לא יכול לעמוד בתחרות של יותר מ-65,000 יישומים זמינים של אפל.

IT Training

מסקר קצר שערכתי לשאילתה בנושא ההדרכה, ראיתי כי השקעה בעובדי IT מסתכמת בכ-1000$ בממוצע ונעה בין 5 ל-10 ימי קורס בשנה לעובד.
חושב לציין, כי בשנה האחרונה ראינו האטה דרמטית בתחום זה עקב קיצוץ בתקציבי ה-IT, שעתה מתחילים לראות את הסימנים הראשונים של התאוששות. רוב הדרישה מגופי IT הייתה לקורסים בעולמות השונים של מייקרוסופט וגם בתחומי הנדסת תוכנה כגון: ITIL, QA, PMI – ניהול פרויקטים. מעניין לראות דרישה גוברת בתחומי WEB השונים, בתחום מייקרוסופט, גוגללאופטימיזציה של אתרים ארגונים ושיווק באינטרנט בכלל. בנוסף, אנו רואים דרישה גוברת ליישומי אייפון - Apple – גופי הדרכה מאמינים כי זה יהיה אחד המקורות הגדילה העיקריים לקורסים ב 2010

ניתן היה לראות גם השקעה בתחום ההדרכה וההטמעה של מערכות מידע קיימות ושל מערכות חדשות (SAP , אורקל אפליקשיין, CRM ומערכות ייעודיות)
חשוב לציין, כי לא מקובל כמעט בכלל, לעשות הסכמים כלליים בתחומי ההדרכה עם גופי ההדרכה, אלא לבקש כל פעם הצעת מחיר, להוציא מכרז וכ"ד.

מגמות 2009

ה-IT הישראלי עמד השנה במקום והתאפיין בפרוייקטים תחזוקתיים בלבד, כמעט ללא כל השקעה בטכנולוגיות חדשות. גם ארגונים שלא נפגעו תקציבית, העדיפו לדחות פרוייקטים גדולים, לזמן בטוח יותר. ברבעון האחרון של 2009 הגיע המנמ"ר למצב, בו הוא לא יכול להרשות לעצמו שלא לעשות כלום, כי הוא חייב לעמוד בקצב ההתפתחות של הארגון, שמנסה לצאת מהמיתון ולהגיע ללקוחות. לכן, סביר שנראה עכשיו לא מעט כניסות לטכנולוגיות ופרוייקטים חדשים.
המנמ"ר הישראלי מבין שהוא לא יכול להרשות לעצמו להמשיך להתנהל בכלים שפותחו בתוך הארגון, לפני 5 שנים. בכלל, נראה שה-IT מנהל עצמו בגיבוב מערכות שלא מתממשקות עד הסוף והעומס מעורר צורך אמיתי במיכון של ה-IT. בשלב בו קיצצו חזק מאוד בתקציבים, מעניין שגפי מחשוב אמרו שהם רוצים כלי לניהול פנימי, בכדי להיות שקופים מספיק להנהלה - להראות בדיוק מה נעשה ולאן הולכים הכספים. רוב הארגונים הגדולים בארץ עסוקים בבחינת פתרונות ומתודולוגיות IT Governance או ניהול פורטפוליו פרוייקטים ארגוני. בונים תהליכים פנימיים לחשיפת הדרישות העסקיות, חיבור הדרישות בתהליך סטנדרטי מכל החטיבות העסקיות, תיעדוף נכון לדרישות לפי מנגנון שנבחר מראש וניהול של הכל, מבניית תכנית עבודה ועד הדרישות השוטפות שנכנסות ל-IT - כי ברור שעכשיו ייכנסו המון דרישות. מי שרוצה לצאת מהמיתון, יהיה חייב פתרון עזר שיעזור למנמ"ר בבחירת דרישות עסקיות ובבחירת פרוייקטים נכונים לארגון, בהקצאת וניהול משאבים נכון וגם יתריע על בעיה עוד לפני שהיא מתרחשת. בסופו של דבר, זה ייתבטא ב-ROI עצום.
גם כלי ווב 2 כמו טוויטר או RSS מסייעים בכך - כך ניתן לקבל באופן שוטף עדכונים קצרים. עם זאת, צריך לדעת לעשות זאת מול ספקים עליהם סומכים.