חברות יועץ וכלים מובילים בנושא SOX בארגונים ישראליים


לאחרונה נתבקשתי לבדוק באילו חברות יעוץ וכלים טכנולוגיים משתמשים לקוחות ישראליים לתמיכה בתהליכי ה -SOX בארגונם. להלן ממצאים של הסקר שערכתי בקרב לקוחותנו:

ארגון ממגזר ביטחוני:
בשנת 2005 החל הארגון את תהליך הבחינה של חברות יעוץ וכלים להטמעת תהליכי ה-SOX. חברת יעוץ שנבחרה הייתה חברת רו"ח ליועץ אסטרטגי ובקרה חשבונאית – KPMG. חברות רו"ח מגיעים בד"כ עם כלים דוגמת excel ו-word לניהול ותיעוד תהליכי SOX , וכך גם חברת KPMG. יחד עם זאת, הארגון החליט להשקיע במערכת ופנה לבדיקת ארבעת הכלים הבאים:

  1. Dynasec (Securitive)
  2. Aris
  3. IBM
  4. SAP
    בחירת המערכת נעשתה לפני 3 שנים. מודול של SAP היה איננו מוכן אז לתמוך בתהליכים אלה כראוי: הוא היה סטאטי ולא נוח לשימוש. חשוב לציין, כי נכון להיום נראה כי לארגון SAP כדאי להשתמש במערכת של SAP לניהול SOX. הטמעה של שתי מערכות נוספות - IBM ו-Aris - דרשה עבודה של מומחים מחו"ל ולכן מערכות אלה נפסלו בשל עלותן היקרה.

    בחירה במערכת Securitive של Dynasec הייתה הבחירה הטבעית. מערכת זו שופרה משמעותית בהתאם לדרישות הלקוח יחד עם KPMG, והיום ארגון מרוצה הן מהתוצאה, והן מבחירת המערכת. פרויקט זה נמשך כשנה.

    ארגון ממגזר בטחוני:
    לפני כשנה נעשתה בחברה ביקורת SOX. חברת יעוץ, אשר נבחרה להכין את נהלי העבודה ולעשות את הביקורת, הייתה E&Y אשר עשתה עבודה טובה. פרויקט זה איננו קל ונמשך כשנה, אך היום ניתן לומר בבטחה, כי זאת הייתה הזדמנות מצוינת לארגון לרענן נהלים מיושנים, ותהליכי עבודה הפכו ממוסדים יותר, כאלה שמסוגלים לפתור בעיות בזמן אמת. אנשי המקצוע אינם מרוצים מנהלי עבודה חדשים, אשר מוסיפים להם זמן עבודה ומחייבים אותם לתעד של שלב בעבודותיהם, אך יחד עם זאת ברור, כי בזכותם יחידת IT הפכה למסודרת הרבה יותר. בנוסף, בזכות הSOX, יחידת IT מקבלת כיום משאבים חדשים ביתר קלות.

    לאחר בדיקת עלות/תועלת, לא נרכשו כלים חדשים עבור תהליכי SOX. כלים אלה אינם זולים ובאים עם workflow חדש, אשר מתנגש במערכות הקיימות בארגון. המערכות הנמצאות בשימוש לצורך SOX הנם: excel, word, SharePoint

    ארגון ממשלתי:
    לצורך ביצוע פרויקט ביקורת לפי SOX נבחרה חברת רו"ח פאהן-קנה, אשר ביצעה עבודה מקיפה של יותר משנה, שדרשה תיעוד, שירטוט, ומיפוי של יותר מ-90 תהליכים עם השלכות לדוחות הכספיים של הארגון.

    לאחר הניתוח והבנה של דינמיות התהליכים הללו, הארגון הבין שאין זה אפשרי לבצע ביקורת נאותה ללא מערכת ממוחשבת. מערכת שנבחרה הנה: Securitive של Dynasec אשר בלטה על פני המתחרים ביתרונות של הטמעה מהירה וקלות השימוש.

ניהול שעות של קבלני משנה

לאחרונה נשאלתי לגבי הדרכים המקובלות לניהול שעות של קבלני משנה בארגוני IT בישראל. חשוב לציין, כי תחום זה איננו מפותח במיוחד בארץ ולא מעט ארגונים מנהלים את שעות הקבלנים שלהם בצורה לא יעילה, ידנית ברובה, וללא הצלבת הנתונים מהשטח בזמן אמת. להלן תוצאות הסקר הקצת שערכתי בקרב לקוחותנו לגבי הדרך בה הם מנהלים את שעות הקבלני המשנה.
ארגון גדול ופרויקטאלי עמו שוחחתי עושה שימוש במערכת דיווח שפותחה פנימית שמחוברת לשעוני נוכחות של סינאל, באותו ארגון פותח ממשק המעדכן נתוני דיווחי נוכחות לתוך ה-SAP ולמודול הפיננסי כך שהחשבוניות הנשלחות מתואמות עם השעות (וכן בדיקה שעמדו ביעדי הביצוע המוגדרים). קבלנים חיצוניים מקבלים תגי עובד ותוך כדי הדיווח למערכת (לא וובית) כבר ידוע מי הם ומה הפרויקט אליו הם משויכים או משימה עליה עבדו. האחראי על נושא זה בארגון הספציפי הזה הנו בעל תפקיד במחלקת כוח אדם שעובד עם המחלקה הפיננסית. המחלקה הטכנית/Help Desk אינה קשורה להתנהלות הפיננסית.
מספר ארגונים נוספים ציינו כי מחלקת ה-Help Desk הנה אחראית על העברת דוחות, אשר נעשית באופן ידני (ללא ממשק) ממערכות שונות (מערכת Help desk, מע' CRM) בהם מנוהלות שעות של טכנאים חיצוניים למחלקת HR או כספים.

Oracle acquires Primavera Software


בתאריך ה- 8 לאוקטובר 2008, אורקל הכריזה על רכישת פרימוורה, אחד הפתרונות המובילים בתחום ניהול פרויקטים ופורטפוליו ארגוני (Project and Portfolio Management - PPM) בתעשיות ורטיקאליות מגוונות, כגון: היי-טק, צבא, ממשלה, בנייה, שירותי IT ועוד. PPM של פרימוורה עוזר להגיש הצעות לפרויקטים חדשים, לתעדף אותם, לתכנן טוב יותר את ההשקעות בארגון, לנהל ולבקר פרויקטים מורכבים. יחד עם האפליקציות הקיימות, רכישה זו צפויה לספק לאורקל פתרון ארגוני מלא לניהול פרויקטים, הקצאת משאבים, צמצום עלויות, עמידה בלוחות זמנים, וקבלת החלטות טובה יותר, תחום בו לא היה לאורקל פתרון מוביל.

הפרטים הסופיים של העסקה עדיין בסגירה, ונתונים פיננסיים לא נחשפו עד כה. אף על פי שאין מדובר ברכישה הגדולה של אורקל שנעשתה לאחרונה, מהלך זה מייצג את כוונת החברה להיכנס לשוק השירותים, במיוחד בתעשיות עתירי פרויקטים.
זוהי רכישה נוספת בשורה ארוכה של רכישות שביצעה אורקל בשנים האחרונות של ספקי best of breed המתמחים בתחום מאוד ספציפי. אולם מעבר למכירת הפיתרון לחברות כפיתרון ייעודי, יהיה זה מעניין מאוד אם אורקל תחבר את יכולות המוצר למודולי ה ERP שלה (ובמיוחד מודול פיננסים וHR). חיבור זה יאפשר לה לספק פיתרון מתקדם לחברות פרויקטאליות במהותן, אשר מתנהלות בצורה פרויקטלית גם מבחינת ההתחשבנויות הכספיות, הכרה בהכנסות, וניהול העובדים כמשאבים פרויקטליים. חברות אלה נאבקות כל הזמן לחבר את תפעול הפרויקטים השוטפים (מה שמתבצע בכלי ניהול פרויקטים) לניהול המשאבים (מה שמתבצע כיום במערכות ה ERP).

Windows Internet Explorer 8


למרות נוכחותו הדומיננטית בשוק, ניתן לומר, כי מבחינה מסוימת, אינטרנט אקספלורר נשאר מאחור. IE 6 שרד בשוק הרבה אחרי ש"פג תוקפו" ו-IE 7 היה לכל היותר שדרוג קטן אשר השאיר את הדפדפן של מיקרוסופט מאחורי המתחרים.
גרסת בטא 2 של אינטרנט אקספלורר 8 נראית, לעומת זאת, כתגובה הולמת של מיקרוסופט להתפתחות הדפדפנים של המתחרים; מדובר בגרסת הדפדפן הראשונה המשופרת משמעותית מאז השקת IE 5 ב- 1999. גרסת בטא 2 של IE 8 כוללת תכונות חדשות המשפרות את רמת השימושיות, יציבות, ואבטחה של הדפדפן, כאשר חלקן אף משותפות לדפדפנים המובילים (Firefox, Opera, Microsoft, Google). אינטרנט אקספלורר 8 מציג בפועל מספר חידושים טכנולוגיים משל עצמו.
כמובן שצריך לזכור כי מדובר עדיין בגרסת בטא ויש מספר לא מבוטל של אתרים פופולאריים חדשים שצריכים להתאים את עצמם ל-IE 7, ולכן מומלץ בינתיים לא להיכנס להרפתקה עם הדפדפן החדש, אלא להשאיר אותו לבדיקות של המתכנתים המחפשים אתגרים טכנולוגיים.
חלק מהפיצ'רים החדשים המשמעותיים ביותר ב-IE 8, קשורים לתחום של Web privacy. מצב של InPrivet החדש מאפשר גלישה בטוחה כאשר שום היסטוריה, cookies, או כל נתון אישי אחר לא נשמר בזכרון המחשב, בזמן שלוגו של InPrivet מופיע בחלון כתובת האתר. על מנת להפסיק את מצב נ-inPrivet אפשר פשוט לסגור את החלון הדפדפן הספציפי (מה שאומר שאפשר לעבוד במספר מצבים שונים של דפדפן, אישי וכללי, בו זמנית).
תכונה חדשה נוספת - InPrivate Blocking אמורה לאפשר למשתמש לחסום מידע מלעבור לאתרי צד שלישי, ואתרים בהם מבקר משתמש, מפני שבמקרים מסוימים יש אפשרות לאסוף נתונים לגבי המשתמש מאתרי האינטרנט השונים. תכונה זו עובדת בהתחלה במצב של למידה, כאשר היא לא חוסמת נתונים, אך עם הזמן היא תחסום אתרי צד שלישי, אשר מופיעים בתדירות גבוהה מדי, מלאסוף נתונים. משתמשים יוכלו גם לחסום אתרים מסוימים באופן ידני וגם לייבא רשימת האתרים לחסימה.
כמובן שלא כל דבר חדש ב-IE 8 קשור לפרטיות – ישנן מספר תכונות חדשות אשר משפיעות על הדרך בה אנו גולשים באינטרנט ועושים אינטראקציה עם האתרים השונים. אחת התכונות היותר מעניינות הינה IE 8 Accelerators. אייקון Accelerator מופעל ברגע שהמשתמש מדגיש טקס בעמוד האתר (אייקון זה מופיע בצמוד לאייקון הדגשה). על ידי הקלקה על האייקון Accelerator או על הכפתור הימני, משתמשים יכולים מבצע מספר פעילויות, כגון: חיפוש, תרגום, ואף מציאת מפות, כאשר פעילויות אלו ירוצו בחלון pop-up קטן ולא בדף אינטרנט חדש. תכונת Accelerators יכולה להיות מאוד שימושית, מכיוון שהטכנולוגיה שלה פתוחה למפתחים, כל אתר או חברה יכולה לבנות Accelerator מותאם אישית.
הרבה תכונות חדשות בגרסת בטא 2 של IE 8 כבר נמצאות בדפדפנים מתחרים, כמו Firefox ו-Opera, והיא עדיין איננה יציבה מספיק. הסטנדרטים התומכים בגרסת בטא 2 של IE 8 טובים בהרבה מאלה התומכים ב-IE 7, ו-IE 8 נראה ידידותי יותר למפתחים מגרסאות הקודמות.
להורדת גרסת בטא 2 של IE 8 www.microsoft.com/ie8

Web Browsers the new generation


דפדפני האינטרנט אינם משמשים רק לגלישה. הם משלבים בתוכם כלים המקלים על חווית הגלישה של המשתמש. בזמן שמיקרוסופט, מוזילה וגוגל מציגים דפדפנים חדשים, הדפדפן הופך להיות יותר חשוב ממש שהיה בעבר.


רק לפני מספר שנים בודדות, היה קשה לדמיין קטגוריית מוצרים פחות מתפתחת מדפדפני האינטרנט.
Microsoft's Internet Explorer 6 וגרסאות הישנות יותר של אינטרנט אקספלורר שלטו בשוק עם יותר מ-95% של משתמשים. באותו הזמן, למיקרוסופט לא היו שום תוכניות לשפר את הדפדפנים שלו. יתרה מכך, במיקרוסופט יצאו בהצהרה כי דפדפים יינתנו כאפליקציה עצמאית, ורוב הפעילות האינטרנט תעשה בעזרת אפליקציות שונות ומערכות הפעלה. לא כולם החזיקו באותה דעה. מי שקיווה כי אינטרנט יהיה חי ופתוח חיכה לשחרורו של דפדפן Firefox 1.0. ובצדק, מכיוון ש-Firefox גנב פלח שוק נכבד מ Internet Explorer ואילץ את מיקרוסופט לשנות את מסלול התוכניות לדפדפני האינטרנט שלו.


נכון להיום, קשה לדמיין סקטור טכנולוגי חי וחשוב יותר מדפדפני האינטרנט. נראה כי מלחמת הדפדפנים החדשה תחליף במהרה את מלחמת מערכות ההפעלה ביכולתה להשפיע ולקבוע איך אנשים ועסקים ישתמשו במחשבים.
בחודשים האחרונים יצאו לשוק מספר דפדפנים חדשים ומרשימים.

גוגל כרום עושה רושם ראשוני טוב

נראה כי גוגל כרום עשה כניסה מרשימה לתחום דפדפני האינטרנט.

עם ההשקה המפתיעה לטובה של המבחן ביטא של Google Chrome, ענקית האינטרנט כבר שינתה את הנוף הנוכחי של דפדפנים. ביום הראשון אחרי העלייה לאוויר גוגל הצהירה על 1% מפלח השוק, אחרי יומיים – 3%. לפי התחזיות גוגל כרום יזכה ב-5% מפלח השוק דפדפנים בסוף 2008.יחד עם מספר גמגומי ביטא, חווית השימוש בגוגל כרום עובדת בדיוק כמו שהיא צריכה לעבוד בדפדפן. כמובן שרוב הקרדיט עבור התכונות הבולטות ויכולות של גוגל כרום צריך ללכת למתחרים, הכוללים את Firefox, Safari, Opera ואף Internet Explorer. אין הרבה חידושים בגוגל כרום, רוב התכונות, מטאבים ועד ל private browsing modes, הנם כבר נמצאים בדפדפנים המתחרים. יחד עם זאת, ברוב המקרים גוגל כרום מיישם את התכונות הללו בדרך טובה ומספקת לנו בסופו של דבר דפדפן עם שימושיות מצוינת ויכולות מגוונות. לניסיון של גוגל כרום ביטא http://www.google.com/chrome